фалшиви стоки

ГДБОП пресече незаконно разпространение на стоки, обозначени с логото на търговски марки

Спецоперацията е реализирана от служители на отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП и колегите им от СБОП – Шумен, със съдействието на областната дирекция и под наблюдението на шуменската прокуратура. Установено е, че незаконната дейност е осъществявана от търговски дружества на територията на Шумен. Според данните до момента дружествата предлагали стоки – дрехи и аксесоари, обозначени с логото на седем търговски марки, без съгласието на правопритежателя. Незаконната търговска дейност е осъществявана по няколко канала – от една страна те зареждали търговски обекти за директна продажба, а от друга – предлагали стоката чрез специално създадени страници в социалните мрежи.

В хода на разследването е изяснено, че извършителите са предприели мерки за прикриване на престъпната си дейност, но опитът им бил пресечен  в резултат на светкавичната и професионална реакция на полицейските служители. При последвалите претърсвания са иззети 34 чувала с множество дрехи, чанти и обувки, както и мобилни устройства, чрез които бивали администрирани страниците в социалните мрежи. По първоначална информация незаконната дейност е извършвана в продължение на близо три години.

Противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари е сред приоритетите на ЕС в областта на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско ниво е разработен план за противодействие на този вид престъпления, който се осъществява в рамките на европейската мултидисциплинарна платформа за справяне с престъпни заплахи /ЕМРАСТ/. В тази платформа работят съвместно 24 държави-членки на ЕС и относимите европейски агенции /сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др./ България, в частност ГДБОП, е ръководител на европейската група, която работи по линия  на противодействието на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари.