Съд - Бургас

Пуснаха под домашен арест задържани за изнудване

Районен съд – Бургас наложи мерки за неотклонение „домашен арест с електронно наблюдение" спрямо тримата обвиняеми за изнудване, задържани при полицейска акция на 11 май, съобщи БНР.

Прокуратурата поиска по-строга мярка „задържане под стража“, но магистратите прецениха, че тримата могат да се приберат у дома си до старта на делото срещу тях. Те ще бъдат следени с електронни гривни.  Задържаните са от Бургас, като подбудителят е обвиняем по досъдебно производство за организирана престъпна група, има и криминални регистрации за нанасяне на телесни повреди. Срещу него е повдигнато обвинение и за принуда, казаха от прокуратурата.

„Механизмите на действие са два. Единия е предоставяне за продажба на наркотици и в последствие след като не може да се върне сумата от продажбата започва налагане на глоби в продължително време. Вторият начин е установяване на лица, които разпространяват дрога и съответно налагане на „такса спокойствие“. Приходите реализирани от престъпната дейност от  глоби и „такса спокойствие“ са много повече от самото разпространение на дрогата“, уточни по-рано ст. комисар Калоян Калоянов.