Съд - Бургас

Привлече към наказателна отговорност четирима, изнудвали друго лице да им предоставя пари против своята воля

Районна прокуратура-Бургас привлече към наказателна отговорност  И.П., Б.Д. Т.П. и Д.Д. Те са обвинени за това, че противозаконно са  принуждавали друго лице да извърши действие против волята му – да поеме имуществено задължение в размер на 1200 лева на месец. За да се случи това, пострадалият е бил заплашван с нанасяне на телесни повреди.

Престъплението е осъществено в периода от  20 декември 2021 г. до 11 май 2022 г.  в Бургас. То е квалифицирано по чл.214, ал.1 от НК. Престъпното деяние е извършено при условията на продължавано престъпление и при съучастие между обвиняемите. Всеки от тях е имал определена роля. И.П. е бил подбудител, Б.Д. и Т.П. действали като извършители, а Д.Д. е бил в ролята на помагач.

По отношение на И.П. е повдигнато обвинение и за това, че противозаконно принудил друго лице да извършва действия против волята си – да купува от него и да продава в негова полза наркотични вещества, като употребил заплашване с обезобразяване и палеж на автомобила на пострадалия. Престъплението е осъществено на 20.12.2021 г. в гр. Бургас.  То е квалифицирано по чл.143, ал.1 от НК.

Обвиняемите бяха установени и задържани по време на специализирана полицейска операция, извършена на 11.05.2022 г. в гр. Бургас. Подробности по случая предоставиха пред медиите днес прокурор Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР – Бургас.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов съобщиха, че  обвиняемите са осъществявали престъпната си дейност в две насоки.  Откривали са лица, продаващи малки количества наркотични вещества, които чрез нанасяне на телесни увреждания, тормоз и заплахи са принуждавани да продават наркотици в полза на обвиняемите. По отношение на други лица са налагали парични санкции, тъй като те не са успявали да им се издължат от продажба на предоставени им за пласиране наркотични вещества. Стойността на така наречените „глоби“ е надвишавал значително дължимите суми. Обвиняемите са  действали основно на територията на град Бургас, а сред пострадалите от действията им е имало и непълнолетни лица.

Прокурор Чинев и старши комисар Калоянов добавиха, че при престъпленията с предмет наркотични вещества съществува предлагане и търсене. В тази връзка те отправиха призив към родители, учители и към цялата общественост да положи максимални усилия, за да може да бъде ограничено търсенето в този своеобразен пазар, който все повече се разширява.

По отношение на трима от обвиняемите е внесено в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Очаква се Районен съд-Бургас да го разгледа в свое заседание по-късно през днешния ден.