конференция прокурори

Иван Гешев взе участие в специална сесия на Европейската конференция на прокурорите

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в специалната сесия на Европейската конференция на прокурорите в памет на италианските магистрати Джовани Фалконе и Паоло Борселино, както и на съпругата на Фалконе – Франческа Морвило, и техните охранители. В събитието участваха президентът на Италия Серджо Матaрела и високопоставени държавни представители от изпълнителната, законодателната и съдебната власт на страната, в това число министърът на вътрешните работи Лучиана Ламоргезе и министърът на правосъдието Марта Картабия.

Събитието бе проведено в Аула „Бункера" – съдебна зала, построена през 1986 година, специално за т. нар. дело "Палермо макси", водено срещу сицилианската мафия. Съдебната зала и до ден днешен остава символ за решителността на италианските магистрати в противодействието на организираната прстъпност.

Сесията започна с встъпителни думи на Матеа Фраска, ръководител на Апелативния съд в Палермо, който припомни трагичната история на магистратите, проявили кураж и решителност, водейки разследвания срещу представители на италианската организирана престъпност. Подвигът на Фалконе и Борселино, посочи Фраска, е довел до важни законодателни реформи в Италия, с които държавата е осигурила пълна независимост и необходимите условия за изпълнение на професионалните задължения на магистратите, което да гарантира и справедливостта в обществото.

Случилото се на 23 май 1992 г. – денят на убийството на Фалконе, съпругата му Морвило и техните телохранители, става повод за приемането на такова законодателство в Италия, което позволява на магистратите да водят ефективни и бързи разследвания срещу организираната престъпност, припомни Лучиана Ламоргезе.

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич посочи, че прокурорите са част от съдебния процес, без значение на тяхното позициониране в отделните страни – в съдебната или в изпълнителната власт, с оглед на което е задължение на законодателната власт да осигури необходимите способи, за да може да бъде създадена сигурна среда, позволяваща на магистратите да вземат решения на база личните си убеждения, без неправомерна намеса и опити за въздействие.

Около същото мнение се обедини и генералният секретар на Венецианската комисия Симона Граната, като отбеляза, че независимостта и автономността на прокурорите като предпоставка за справедлив наказателен процес следва да бъдат абсолютно гарантирани във всяка държава членка. Тя посочи, че основно значение има и това да бъдат въведени необходимите гаранции по отношение назначаването, професионалния път и дисциплинарните производства спрямо магистратите, без същите да бъдат използвани като средство за въздействие и промяна вътрешното убеждение на прокурорите.

Външният министър на Италия, който е ротационен председател на Комитета на министрите на Съвета на Европа, Бенедето Дела Ведова подчерта изключителния принос на международното сътрудничество като ефективна основа за активно опазване правата и свободите на гражданите. Съветът на Европа защитава независимостта на магистратите и правосъдната система, като предпоставка за постигане върховенството на закона.

Европейската конференция на прокурорите бе закрита от генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич, която отбеляза, че историята на Фалконе, Морвило, Борселино и техните телохранители, е преминала отвъд италианските граници, което е дало стимул за всяка европейска държава да осигури благоприятна среда за прокурорите за прилагане техните правомощия.

Главният прокурор Иван Гешев благодари в Twitter на главния прокурор към Касационния съд на Италия Джовани Салви за поканата да вземе участие в Европейската конференция на прокурорите в Палермо.