съд благоевград

Трима обвиняеми отиват на съд за блудство с малолетни

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград е повдигнато обвинение на 83-годишния С. С. за извършено от него престъпление по НК – блудство с малолетни, представляващо особено тежък случай. Обвиняемите по делото са бащата на пострадалите деца Е. Ч. и жената, с която той живеел – Д. Ч. Двамата умишлено улеснили извършителя на престъплението. Деянието им е квалифицирано по чл. 149 от НК.

Обвиняемият Е.Ч. има пет деца. Тяхната майка не полагала грижи за тях и те били отглеждани от него, а през определени периоди били настанявани в приемни семейства. Двете му малолетни дъщери са диагностицирани със специфични разстройства и умерена умствена изостаналост. По отношение на момичетата били извършвани многократни проверки от отдел „Закрила на детето“, при които били констатирани конкретни проблеми.

Към 2020 г. мъжът живеел на семейни начала с Д. Ч. Чест гост в дома им бил пенсионерът С. С. По време на едно от посещенията си той поискал от тях да го допускат в стаята на децата за извършване на блудствени действия без съвкупление с малолетните дъщери на Е. Ч. За да ги мотивира, им обещал всеки път да дава суми от по 10 – 20 лева.

След получаване на съгласието им, в периода от декември 2020 г. до май 2021 г., С. С. системно извършвал блудствени действия с двете момичета. При тръгване от дома им оставял пари на обвиняемите Е.Ч. и Д.Ч. Децата казвали за действията на възрастния мъж на баща си и Д.Ч., но двамата възрастни нищо не предприемали, тъй като това се извършвало с тяхно знание и съгласие.

В дирекция „Социално подпомагане“ бил депозиран сигнал, касаещ едно от пострадалите момичета. След извършена проверка детето спешно било настанено в професионално приемно семейство. Събрани били данни за извършени блудствени действия и спрямо малолетната й сестра.

В хода на разследването са били извършени съдебно псиахитрично-психологични експертизи на жертвите на престъплението – момичетата на 12 години и 9 години. Вещите лица са заключили, че децата са били обект на повтаряща се многократно сексуална злоупотреба, което се е отразило на поведението им. Налице са симптоми на преживяна от тях психотравма. Пострадалите не са могли да предвидят последиците от извършваните спрямо тях деяния, поради възрастовата незрялост и установения интелектуален дефицит.

Предстои делото да продължи в съда.