контрабанда злато

Контрабандни златни и сребърни накити за над 330 000 лева откриха на Капитан Андреево

Близо 5 кг контрабандно пренасяни златни и сребърни накити откриха митническите служители при две проверки на превозни средства, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите на МП Капитан Андреево пристига товарен автомобил с чужда регистрация. Шофьорът – турски гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната стока – плодове и зеленчуци от Турция за Великобритания. По метода „анализ на риска“ превозното средство е насочено за сканиране с рентген, при което са отбелязани няколко зони с подозрителни плътности. При последвалия физически контрол във фабрични кухини на влекача – до резервоара за чистачките и акумулаторите, както и в табло за контрол на хладилния агрегат на полуремаркето са открити 13 картонени кутии, съдържащи изделия от жълт метал – пръстени, обици, гривни, колиета, синджири.

Според направената от вещото лице експертиза накитите с общо тегло 3471.11 грама са от 14-каратово злато на стойност 326 284 лева.

Контрабандно пренасяните златни бижута са задържани. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура –Хасково. Спрямо водача, Е.Ю., на 50 г., е взета мярка за неотклонение гаранция в размер на 7000 лева, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

При другия случай лек автомобил с румънска регистрация пристига на пункта на 29.04.2022 година. В колата пътували водачът и неговата спътничка-румънски граждани, които заявили, че не пренасят стоки, пари или валутни ценности за деклариране. При извършената митническа проверка, в личния багаж на дамата, между дрехи и хранителни продукти, митническите служители откриват пакети със  изделия от бял метал.

Според експертизата изделията са от сребро проба 924 с общо тегло 1511 грама на стойност 9066 лева. На румънската гражданка е съставен акт по Валутния закон.