Парламент Надежда Йорданова

Обжалването на решение на ВСС не е процедурна хватка, сочи правосъдният министър

Висшият съдебен съвет ще решава за допустимостта на предложението на бившия служебен министър Янаки Стоилов за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Искането е от миналия юли и след отхвърлянето му, Стоилов сезира Конституционния и Върховния административен съд.

От Конституционния съд Стоилов поиска да каже – може ли правосъдният министър да иска отстраняването на т.нар. трима големи в съдебната власт, а от Върховния съд – да задължи съдебните кадровици да обсъдят по същество предложението му.

ВАС отложи произнасянето си за след решението на Конституционния съд, което дойде, когато Стоилов вече беше част от институцията. Без негово участие отговорът на питането му беше еднозначен – правосъдният министър може да иска прекратяване мандата на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор. Въз основа на това решение Върховният административен съд върна предложението на ВСС с указание да се произнесе по същество по твърденията на Стоилов, че с поредица от свои действия и бездействия Иван Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова има доказателствени искания по предложението на бившия служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов от 2021 г. за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, чиято допустимост Висшият съдебен съвет (ВСС) разглежда днес. Тя коментира пред журналисти темата преди заседанието на Пленума на ВСС. Исканията са с оглед установяване фактите и обстоятелствата, които се съдържат в искането за предсрочно освобождаване, добави тя.

По повод заявката на главния прокурор, че днес ще сезира Конституционния съд (КС) във връзка със закриването на Специализираното правосъдие, министър Йорданова заяви, че не е изненада и е „съвсем очаквано“. Според нея, независимо от сезирането на КС, процедурите по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, както и преместването на магистрати, ще продължат. "Твърдението на Гешев за политически интереси е меко казано странно. Това, че правосъдният министър обжалва решение на ВСС, което счита за незаконосъобразно, не е процедурна хватка за бавене на каквато и да е процедура, а желание за установяване на законосъобразността в конкретни решения и действия на ВСС. В искането относно допустимостта му правя няколко доказателствени искания с оглед установяване на обстоятелствата, които се съдържат в него". Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти преди заседанието на ВСС в сряда.

"Надявам се, че след приемане за допустими на всички основания, ще пристъпим към събиране на доказателства. В тази фаза имам няколко доказателствени искания. Мисля, че до края на май ще бъдат разгледани и двете предложения, след като доказателствата бъдат събрани. Не съм спирала да бъда в открит дебат с г-н Гешев", посочи Йорданова.