белезници

ГДБОП неутрализираха ОПГ за трафик на хора с цел сексуална експлоатация

В хода на специализираната операция, проведена на 28 април т.г.,  са извършени арести на четирима участници в престъпната схема, сред които и лидера на групата – управител на модна агенция, срещу която са подавани сигнали за измамни схеми при набиране на модели и манекени. Извършени са претърсвания и изземвания в 7 жилища и 2 автомобила, както и лични обиски на лицата. Иззети са набор от документи за парични преводи, банкови кредити, договори за наеми, 8 мобилни апарата, тефтери със саморъчно водени записки, златни накити, 4 компютъра, 10 броя флаш и външна памет, албуми с еротични снимки и диапозитиви от фотоапарат, както и 21 CD-та.

Според първоначалните данни от разследването, престъпната група е действала освен по доминиращия в момента метод „Ловърбой“ и чрез сложна схема за получаване на кредити, лизингови вещи и автомобили. Набирането на жертвите ставало чрез лични познанства и запознанства в социалните мрежи. Подбирани били лица на възраст  от 15 до 24 години, спортисти, с по-нисък социален статус и от проблемни семейства, които бивали заснимани като участници в клипове с порнографско съдържание. Така участниците в престъпната схема упражнявали контрол върху жертвите си да не подават сигнали и жалби. Експлоатацията е извършвана на териториите на Швейцария, Великобритания, Франция, Германия, ОАЕ, където в сайтове за запознанства били качвани снимки и клипове на жертвите и цените за сексуалните услуги. Водено е счетоводство за получените приходи от престъпната дейност.

С постановление на Специализираната прокуратура на лидера и двама от участниците в групата са повдигнати обвинения, задържани са за срок до 72 часа. Работата по документирането на престъпната им дейност, както и по установяване на мрежата от жертви продължава.