незаконна сеч

Eдна пета от парите от дърводобив се отклоняват към партийни каси

"Българските гори не се стопанисват от лесовъди, а от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми" Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от "Продължаваме промяната"  Александър Дунчев. „През последните 20 години българските гори не се стопанисват от лесовъди. Те се стопанисват от кметове, политици, депутати, областни управители и свързаните с тях фирми”, обясни  Дунчев.

По думите му на лесовъдите на място е оказван натиск да разрешават подобна безобразна сеч. „В България годишно се добиват около 7 млн. кубика плътна дървесина. Това е добив за близо 200-300-400 млн. лева. Около една пета от тях се крадат и отклоняват към големи монополисти, към партийни каси, ако щете. Това са схеми, който ние разследваме, включително с NOVA, от 2015-2016 година. Тогава показахте в Ваши разследвания, как действат тези схеми в Габрово, Петрич и Велинград”.

Според него в едно от горските стопанства в Родопите една трета от гората е изсечена „на голо”. „Това са сечища, които са свръхголеми. Там няма подраст от млади фиданки и гората се възстановява десетилетия по-бавно от нормалното. Правихме проверка на терен – това са били здрави гори”, посочи той. И допълни: „Фирми, които работя в горско стопанство „Родопи”, са секли законно. Държавата им е позволила сеч на голяма надморска височина и в мащаби, надвишаващи многократно възможността на гората да се възстанови. След  разследване 2020 година беше издадена инструкция, която забрани тези сечи по този мащабен начин”.