пегас

Мобилката на испанския премиер е подслушвана със софтуера „Пегас“

Мобилните телефони на испанския премиер Педро Санчес и на министърът на отбраната Маргарита Роблес са били подслушвани чрез израелския софтуер "Пегас", заяви днес испанското правителство. "Това не са предположения", каза на извънредна пресконференция Феликс Боланьос, началник на кабинета на Санчес. Достъпът на "Пегас" до мобилния телефон на премиера е регистриран на два пъти през май 2021, а до телефона на министъра на отбраната – през юни 2021 г. Незаконното следене на тези телефони е доказано при проверка, която продължава и ще обхване всички членове на испанското правителство.

Феликс Боланьос допълни, че намесата не идва от никоя държавна институция на Испания и правосъдието е сезирано по случая. Искаме правосъдието да разследва случая, за да разберем цялата истина. Затова сме предоставили цялата информация, с която разполагаме. В развита демокрация като нашата подобна намеса е допустима само от страна на официални институции и със съдебно разрешение. Затова няма съмнение, че се сблъскваме с незаконна и неразрешена намеса.

Боланьос допълни, че при хакването на телефоните е получено значително количество данни. Той отбеляза, че шпионският софтуер "Пегас" е използван незаконно в повече от 20 държави и жертви са станали членове на правителства и други граждани.