риба

ИАРА нанесе два сериозни удара по баркониерите

След получен сигнал, служители на МВР град Бургас, експерти от БАБХ и инспектори на „РК“ Бургас извършиха съвместна проверка на лек автомобил, превозващ продукти от риболов.

Контролните органи на ИАРА установиха, че се превозва риба от вида платика и сребриста каракуда. При поискване на документи, шофьорът не е предоставил удостоверение за регистрация на МПС по чл.246 от ЗВД. Не е предоставена и декларация за произход  и превоз съгласно изискванията по чл.46, ал.4 от ЗРА.

Съгласно ЗРА, по време на забрана не се допуска превозването и пренасянето на риба в прясно и охладено състояние. Рибата с общо тегло 312,9 кг е иззета и дарена на Зоопарк град Айтос. На лицето, чиято собственост е лекият автомобил е съставен акт от инспекторите на ИАРА за нарушаване разпоредбите на ЗРА.

След подаден сигнал от Гранична полиция за поставени мрежи в акваторията на Черно море, северно от Дуранкулак, инспектори от сектор РК Добрич извършиха незабавна проверка на посочените координати. В хода на проверката са установени и извадени от водата 500 м незаконни калкански мрежи поставени в работно положение без улов в тях.