спецсъд и спецпрокуратура

Спецпрокуратурата привлече като обвиняеми трима за трафик на мъже с цел сексуална експлоатация

Спецпрокуратурата привлече като обвиняеми три лица за участие в организирана престъпна група за набиране и трафик в чужбина на лица от мъжки пол с цел сексуална експлоатация. Обвинените са задържани на 28.04.2022 г. в градовете София, Сливен и Тетевен. В хода на извършените претърсвания на 7 адреса са намерени и иззети компютри, лаптопи, телефони, електронни носители на информация, тефтери с имена и суми, документи за парични преводи, албуми с еротични снимки и диапозитиви, договори за наеми и др.Обвинените

Разследването на групата е образувано през 2020 г. и е водено от екип от следователи в отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура.

Събраните доказателства сочат, че групата е действала от 2018 г. Участниците набирали момчета и млади мъже между 14 и 24 г., предимно спортисти от школи по борба и с нисък социален статус. Най-често това ставало чрез социалните мрежи и с обещания за високи възнаграждения. Тези, които проявявали интерес, били канени в луксозно жилище и заснемани във видеоклипове с порнографско съдържание. Така жертвите били държани в подчинение докато бъдат транспортирани зад граница – според събраните досега доказателства, в Англия, Швейцария, Франция, Германия и Дубай (ОАЕ). Там те били предлагани в сайтове за запознанства.

На ръководителя на групата са повдигнати обвинения за 5 случая на осъществен от него трафик на хора зад граница.

С постановления на наблюдаващия прокурор на тримата обвинени е наложено задържане до 72 часа. Специализираната прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.