съд враца

Обвиняем за незаконно лишаване от свобода на непълнолетно момиче отива на съд

През декември 2020 г. 16-годишно момиче се запознало в социална мрежа с Й. И. Ученичката имала проблемно детство, на ранна възраст постъпила в институция за деца, лишени от родителски грижи. До завършване на средното си образование тя била настанена в преходно жилище във Враца. 31-годишният Й.И. работел в охранителна фирма, живеел в таванско помещение в същия град.

Двамата започнали да се виждат. Първоначално помежду им имало разбирателство. Впоследствие обаче мъжът започнал да употребява алкохол и да се държи грубо с непълнолетното момиче, като си позволявал и физическа агресия спрямо него. Намеренията му за съвместно живеене изплашили ученичката и тя споделила притесненията си с директора на преходното жилище. Помолила за съдействие да прекрати отношенията си с Й. И., заявила, че се страхува от него и показала изпратените от него заплашителни съобщения.

Обвиняемият продължил да бъде настоятелен в желанието си да се вижда с момичето, въпреки предприетите от директора усилия да го вразуми. На 18 февруари 2021 г. двамата отново се срещнали. Посетили техен познат, след което И. Й. не й позволил да се прибере в жилището си. Държал се грубо с нея, карал й се, счупил телефона й.

Установявайки отсъствието на ученичката, директорът на преходното жилище сигнализирал полицейските органи и детето било обявено за общодържавно издирване. През следващите пет дни обвиняемият не разрешил на момичето да тръгне. По време на излизанията им навън я държал за ръка, за да не избяга. Заключвал я против волята й в обитаваната от нея стая, когато излизал да купи алкохол и храна.

Възползвайки се от отсъствието на обвиняемия и от забравения от него телефон, пострадалата успяла да се свърже с директора на жилището и да съобщи адреса, на който се намира. На място пристигнали полицейските служители, които отвели момичето и го предали на директора.

И.Й. е бил привлечен към наказателна отговорност за противозаконно лишаване от свобода на непълнолетното лице, което продължило повече от две денонощия.