Съд Варна

Съдят мъж за причиняване смърт на работник поради немарливо изпълнение на задължения

Окръжната прокуратура – Варна предаде на съд 39-годишен, обвиняем за причиняване смъртта на работник поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. М.М. e бил привлечен към наказателна отговорност за престъпление по НК.

Обвиняемият работел като шофьор на лекотоварен автомобил и кранист в частна фирма от 2015 г. Той притежавал свидетелство за правоспособност за товароподемни кранове и подвижни площадки. Ежегодно, съобразно законовите разпоредби, на 39-годишния мъж бил провеждан инструктаж на работното място.

В изпълнение на трудовите си задължения на 2 ноември 2018 година М.М. трябвало да осъществи транспорт на строителни материали с лекотоварен автомобил, който разполагал с кран. Той подготвил доставката и пристигнал на строежа, който се намирал в град Провадия. Част от строителните материали били разтоварени от намиращите се там работници, а друга част трябвало да бъде разтоварена с крана.

За да разтовари един от палетите с тухли на указано от работниците място, се налагало М.М. да извърши маневра на заден ход с автокрана. Мъжът прибрал стабилизаторите на машината, известил работниците за предстоящото движение на крана и започнал бавно маневрата. Обвиняемият обаче не прибрал стрелата на крана преди да започне движението си, което било в разрез с всички правила за безопасност. По време на маневрата изпъната стрела закачила вече изградена тухлена стена и тя паднала. Работниците, които се намирали наблизо, избягали, но един от мъжете не успял. Тухлената стена паднала върху него, затиснала го и му причинила тежки травми. Строителят починал преди идването на медицинския екип.

Предстои делото срещу обвиняемия М.М. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, мъжът може да получи наказание „лишаване от свобода“ за период от една до шест години.