еспч

1524 са решенията на Европейския съд по правата на човека срещу България

За 30 години Европейският съд по правата на човека е произнесъл 1524 решения срещу България. 744 от тях са осъдителни, 628 от тях са изпълнени, а около 170 са в процес на изпълнение. Това обясни в интервю за БНР заместник-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Защитата на правата и свободите на гражданите и организациите е преди всичко задача на държавата, подчерта Ганчев в предаването "Преди всички". "Европейският съд по правата на човека има последваща роля, един коректив на практики, които не съответстват на международния правозащитен стандарт и принципите на правовата държава. "Осъдителните решения очертават сериозни проблеми и спешна нужда от законодателни промени, по които действа работна група", посочи заместник-министърът. "До лятната ваканция със сигурност ще имаме законодателни предложения".

Друга мярка, която се предприема, са промени в Наредбата за висшето образование по право, която е от 90-те години, с цел нейното осъвременяване, уточни Ганчев.

Обучението по права на човека е възможна превенция срещу осъдителни решения на Европейския съд, отбеляза още Борислав Ганчев преди международната конференция „Обучение по права на човека – между теорията и практиката".