газпром

Спирането на руския газ: „Шантаж“ или предвестник на енергийна криза

Вчера от Министерството на енергетиката обявиха, че „Газпром” е информирал държавната ни газова компания „Булгаргаз” за спирането на доставките на природен газ, считано от 27 април. „Газпром експорт“ уведоми „Булгаргаз“ (…) за спиране на доставките на газ от 27 април до извършване на плащането в съответствие с процедурата, установена с указа“, се казва в официалното съобщение на руския енергиен гигант. От компанията припомниха също, че България и Полша са транзитни държави, така че „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем“.

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, се казва в съобщение, разпространено по-рано от енергийното ни министерство. „След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна“, се казва още в разпространения текст.

Допълнено бе, че Министерството на енергетиката, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с възникналата ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, отбелязваха още от министерството.

Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани минимум за един месец напред, каза пред журналисти днес на извънреден брифинг министърът на енергетиката Александър Николов. През това време ще се търсят възможности за доставки, трасета и количества от други държави и партньори, допълни министърът. „Това очевидно е икономическо оръжие във войната, а не са търговски отношения. Докато съм министър, България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент“, подчерта още Николов.

По думите му още няма физическо намаляване на газа от Русия. „Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме“, посочи още министър Николов.

На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани, потвърди пред „Ройтерс” и Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газовата мрежа „Булгартрансгаз”.