съд русе

Глоби за превишена скорост в Германия са признати от Окръжен съд – Русе

По четири идентични дела се произнесоха различни състави на Окръжен съд – Русе, признавайки решения, с които в Германия са били наложени глоби на четирима български граждани заради извършени от тях нарушения на Закона за движение по пътищата.

При първото от тях 21-годишният Е. И. е бил санкциониран за това, че на 25.04.2021 г. в 0,07 ч., като водач на лек автомобил с русенска регистрация, движейки се по федерална магистрала 3 по посока гр.Кьолн, е превишил максимално допустимата скорост извън населено място с 25 км/ч (допустима скорост 100 км/ч, установена след приспадане границата на толерантност 125 км/ч). Германските власти са постановили българският гражданин да плати общо 98,50 евро, от които 70 евро – наложена глоба и 28,50 евро –  разноски в рамките на производството.

Същата санкция е била наложена и на засегнатото лице по второто дело – 63-годишния З. М., като той се е движел по федерален път В 51 в посока гр. Трир и е превишил скоростта с 20 км/ч.

Лицето по третото дело е Н. А. на 55 години от гр. Вятово и на 23.06.2021 г. в 22,17 ч. е бил засечен да управлява лек автомобил с русенска регистрация с ремарке по федерална магистрала 3 в посока гр. Кьолн. При разрешена скорост от 80 км/ч, той се е движел със скорост 110 км/ч, за което е осъден да заплати глоба в размер на 95 евро и деловодни разноски в размер на 28,50 евро.

Само с 5 евро по-малко е бил глобен и 40-годишния Д. Х. На 09.03.2021 год. в 3.41 ч. като водач на товарен автомобил с русенска регистрация, движейки се по федерална автомагистрала 6 пътен възел Кайзерлаутерн Айзидлерхов, е превишил максимално допустимата скорост извън населени места с 19 км/ч. (допустима скорост 60 км/ч, а установената след приспадане на границата на толерантност – 79 км/ч).

И четирите производства в Окръжен съд – Русе са образувани след изпратени от Германия удостоверения за прилагането на принципа на взаимно признаване на финансовите санкции, наложени в държави-членки на Европейския съюз. Съдебните състави прецениха по всяко от делата, че не са налице основания за отказ и разпоредиха българските граждани да платят левовата равностойност на наложените им глоби.

Решенията подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.