Съд Варна

Апелативен съд – Варна остави в ареста двама полицаи за подкуп

Варненският апелативен съд потвърди първоначално взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама служители на МВР, обвинени в получаване на подкуп при пътни проверки. Въззивната инстанция отхвърли жалбите на полицаите срещу определенията на Окръжен съд – Варна.

Разследването започнало през септември миналата година. Пламен Н. и Николай Н. били задържани при специализирана операция на 14 април. На следващия ден били привлечени като обвиняеми за това, че като полицейски служители приели облага, която не им се следва, за да не извършат действие по служба. Деянието на Николай е извършено като продължавано престъпление. Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба до 20 хиляди лв. и лишаване от право за заемане на длъжност.

Адвокатът на 40-годишния Пламен Н. оспори възможността той да приеме дар, за да не санкционира спрян за проверка водач на МПС, тъй като  нямал правомощия за това. Полицейският служител потвърди, че е имал право да осъществява контрол по Закона за движение по пътищата, но не и да съставя фишове, актове и да налага глоби. Прокуратурата не се съгласи.

Защитниците на 52-годишния Николай Н. изтъкнаха над 30-годишния му стаж в МВР и повишаването в длъжност като факт, който ще му попречи да се укрие или извърши престъпление, осуетявайки разследването. Като довод в искането за по-лека мярка за неотклонение бе посочено и негово хронично заболяване. Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че деянието не е изолиран случаен акт, а показва трайна насоченост към нарушаване на правовия ред, при това от служител, призван да следи за съблюдаването му.

След анализ на доказателствата, съдът стигна до извода, че те са достатъчно, за да обосноват предположението за съпричастността на обвиняемите. Той се подкрепя и от представената днес от прокуратурата заповед, в която Пламен Н. е посочен като лице, разполагащо с правомощия да санкционира. Съдът припомни, че разследваната деятелност е свързана с получаване на неследваща се облага при осъществяване на контрол по Закона за движение по пътищата. Правната квалификация на деянието е въпрос по съществото на делото, което не е част от настоящото производство. Опасността двамата да извършат престъпление или да се укрият се извежда от тежестта на инкриминираното престъпно поведение, а тя винаги се отчита при първоначално определяне на мярка за неотклонение. По отношение на Пламен Н. съдебният състав посочи, че от данни по делото е видно, че не става дума за инцидентна проява. Относно Николай Н. съдът съобрази информацията за аналогично предходно поведение.

Въззивната инстанция счита, че при по-лека мярка за неотклонение, има риск полицейските служители да извършат действия, накърняващи правосъдието – чрез контактите, създадени по време на службата си, те биха могли да повлияят на свидетели и на събирането на доказателства.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна потвърди ареста на двамата полицейски служители, не подлежат на обжалване.