естония оръжие военни сили естонска армия

US оръжието, изпратено в Украйна, изчезва в „черна дупка“, твърди CNN

Правителството на САЩ се опитва да проследи големите количества "смъртоносна помощ", предадени на въоръжените сили на Украйна през последните месеци, съобщиха официални лица пред CNN, като отбелязаха, че разузнавателните служби имат "почти нулева" възможност да проследят доставките до крайните им потребители. Въпреки че оръжията, доставени на Украйна, са "най-голямата доставка напоследък за страна партньор в конфликт", Белият дом е все по-загрижен, че помощта "може да попадне в ръцете на други военни и милиции, които САЩ не са възнамерявали да въоръжават", заяви във вторник пред CNN високопоставен служител в областта на отбраната. "Имаме вярност за кратко време, но когато навлезе в мъглата на войната, тя е почти нулева", казва друг източник, запознат с разузнаването на САЩ, и добавя, че оръжията попадат "в голяма черна дупка и след кратък период от време нямате почти никаква представа за тях".

Въпреки това "сляпо петно", което според изданието се дължи "до голяма степен на липсата на американски ботуши на терен" в Украйна и на преносимостта на много от предоставените оръжия, администрацията на Байдън е "взела предвид риска", че някои американски оръжия ще отидат на "неочаквани места", заяви друг служител на Пентагона.

Западните оценки за украинските жертви и други детайли на бойното поле също остават "мъгливи", допълват двама източници от разузнаването, което означава, че САЩ и съюзниците им от НАТО често са принудени да разчитат на информация от правителството в Киев, която според тях не винаги е надеждна.

"Това е война – всичко, което правят и казват публично, има за цел да им помогне да спечелят войната. Всяко публично изявление е информационна операция, всяко интервю, всяка поява на Зеленски в ефир е информационна операция", казва друг източник, запознат със западното разузнаване, визирайки украинския президент Владимир Зеленский, цитира 19 минути.

Откакто Русия започна нападението си срещу Украйна в края на февруари, Вашингтон е предоставил над 2,6 млрд. долара военна помощ на Киев и още няколко милиарда за хуманитарна помощ, а президентът Джо Байдън е изпратил общо 3,2 млрд. долара от встъпването си в длъжност през 2020 г. Повече от 100 000 американски войници също бяха прехвърлени за укрепване на "източния фланг" на НАТО, а отделните членове на военния блок също предложиха милиарди помощи.

Във вторник Белият дом съобщи, че обмисля още един голям пакет от смъртоносна помощ за Украйна в подготовка за руското нападение на територията, за която претендират републиките в Донбас, след като миналата седмица одобри отпускането на 800 млн. долара за тежка артилерия, безпилотни самолети, бронирани машини, военни хеликоптери и друго оборудване. Пентагонът обаче отказа да даде подробности за това какво ще включва следващото прехвърляне на оръжия.