фасада

СДВР: Фасадата на стара сграда в София е разрушена по план

Фасада на сграда се срути върху улица "Асен Златаров" в София. Инцидентът е станал около 11.00 часа. Сградата е била подготвена за събаряне. Според проверка на СДВР след получен сигнал за срутване, това се извършва напълнто  законно. От Столичната полиция допълниха още, че няма пострадали при инцидента. Сигналът е подаден малко преди 11 часа. На място има представители на фирмата и екипи на полицията.

На адреса е имало две сгради. Лявата е била съборена без проблеми, но покривът на дясната рухнал. Това направило конструкцията нестабилна. На строителите са били издадени четири предписания за допълнително укрепване на фасадите откъм улиците, съобщиха от Столичната община. Инж. Анна Вячева, която е началник на Отдел „Устройство на територията и контрол на строителството” към район „Оборище” на СО, заяви, че на строителната фирма ще бъде връчен Акт за установяване на административно нарушение, а след това Столичната община може да наложи глоба. Законът предвижда санкция от 5000 до 50 000 лв.

Очевидци разказват, че при събарянето част от фасадата на сградата е паднала на улицата, а не в рамките на огражденията, издигнати от строителните работници.