Контрабандни цигари

Откриха 50 000 къса цигари сред легалната стока в камион

На 17 април вечерта гранични полицаи на ГКПП „Оряхово“ спрели товарен автомобил, движещ се в посока Нидерландия. Поради съвпадение с изградените рискови профили е направена преценка, че е възможно шофьорът, български гражданин, да пренася акцизни стоки в нарушение със закона, затова униформените взели решение за извършване на проверка на стоката, включително и с рентген.

Превозното средство било ескортирано до ГКПП „Видин“. Водачът предоставил документи за товара (калъфки за възглавници) и заявил, че не превозва акцизни стоки. Извършеното сканиране с рентгенова апаратура обаче показало в товарното помещение обекти, различни от декларираната стока. При извършената физическа проверка на маркираната зона граничните полицаи и митничарите установили общо 2500 кутии (50 000 къса) цигари с български акцизен бандерол, укрити в кашон с легалната стока.

Шофьорът заявил, че цигарите са негови и ги пренася за приятели в Нидерландия, но не разполага с необходимите документи. Акцизните стоки са иззети. На водача на товарния автомобил е съставен акт за установяване на административно нарушение.