Джулиан Асандж

Британският съд разреши екстрадирането на Асанж в САЩ

Британското правосъдие официално одобрява екстрадицията на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж в САЩ, където го очаква доживотна присъда за публикуване на секретни документи за войните в Ирак и Афганистан. Лондонски съд издаде заповедта за екстрадиция, която обаче трябва да бъде одобрена от британския вътрешен министър Прити Пател, предава DPA.

Съдът издаде официална заповед за екстрадиция по време на изслушване в сряда, оставяйки на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател да подпечата прехвърлянето му в САЩ след дългогодишни правни спорове. Асанж може да обжалва решението.

Асанж е издирван в САЩ по 18 обвинения в престъпления, след като през 2010 г. Wikileaks публикува хиляди класифицирани файлове и дипломатически рами. Ако бъде осъден, го грозят до 175 години затвор.

Адвокатите на основателя на WikiLeaks твърдят, че обвинението е политически мотивирано, задвижвано от президента на САЩ Доналд Тръмп и че екстрадицията на Асанж би представлявала сериозна заплаха за сигурността и работата на журналистите. Самият Асанж е в ареста от 2019 г., въпреки че е излежал предишна присъда за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция по друго дело.