турция полиция

Бомбен атентат срещу автобус в Бурса

Един човек е загинал и четирима са били ранени днес при бомбен атентат срещу автобус, превозващ служители на затвор, в град Бурса, Северозападна Турция, предаде турската държавна телевизия ТРТ-Хабер. Състоянието на един от ранените е много тежко. Валията на Бурса Якуп Джанболат уточни, че загиналият е служител в затвора, а ранените са негови колеги.

Бомбеното нападение е било извършено при преминаването на автобуса по път в квартал Йени Караман. Джанболат уточни, че самоделно взривно устройство е било заложено до електрически стълб и е било взривено с дистанционно управление при преминаването на автобуса. Валията каза още, че в автобуса са пътували 30 служители на затвор.

Всички служители на силите за сигурност работят усилено в рамките на разследването, предприето по случая. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат заловени извършителите на престъплението, посочи Джанболат. Разглеждаме случая като терористично нападение, каза той, като добави, че министрите на вътрешните работи и на правосъдието пътуват към Бурса.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу също заяви, че властите са предприели всички необходими усилия за залавяне на нападателите, информира ТРТ-Хабер. Засега никой не е поел отговорност за нападението. През последните години в Турция значително намаляха терористичните нападения, но атентати, подобни на днешния, обикновено се извършват от кюрдски и ислямистки бойци или привърженици на леви групировки.