словашко ромско гето

Столичната община и район „Люлин“ нехаят за огромно незаконно сметище край Филиповци

За огромно незаконно сметище в столичния ж.к. "Филиповци" сигнализира читателка на Столица.bg. Жителите на квартала настояват от район "Люлин" да бъдат взети мерки за контрол. "Гетото, което се намира до квартала ми е разположено на общинска земя в специално построени през 1960 г. блокчета. Поради безконтролното поведение на район Люлин към собствеността му, тези блокчета се пристрояват и надстрояват абсолютно незаконно. Улиците също са застроени, а фекалните води се изливат в полето. Гетото не плаща вода и данък смет. Жителите му нарастват със скоростта на светлината и в момента на тази ограничена площ пребивават повече от 8000 човека", разказва Силвия Иванова, която живее в квартал "Филиповци", район "Люлин".

По думите ѝ, в гетото навсякъде цари мръсотия, а в задната му част се простира огромно, незаконно сметище. Боклуци вече се изсипват и на полето, което се вижда и от Околовръстния път. Всеки ден се палят гуми и целият ми квартал тъне в задушлива миризма. Боклуците са на крачка да блокират река Шеовица и водата да се върне към квартала, притеснена е гражданката. Хората от квартала се опитват да организират живота си и да пазят, но това се оказва невъзможно заради близостта на гетото.

"Постоянно звъним на 9-то РПУ, но никой не се отзовава на сигналите", казва още Иванова. Тя добавя, че многократно са отправяни сигнали към районната администрация на "Люлин", но резултат няма. "Жителите от кв. Филиповци се страхуват за здравето и живота си. Ако се запали това сметище, фактът, че тези хора са си построили незаконни къщи и на улиците, ще е пречка пожарните коли да стигнат до горящите боклуци", пише в сигнала си гражданката.