съд пловдив

Мъж осъди МВР за 10 бона заради спукано тъпанче

Мъж от Сопот осъди МВР да му плати 10 000 лв., след като бил бит при задържането му и от ударите тъпанчето на дясното му ухо било спукано, имал травми и по главата и цялото тяло. Той бил арестуван към 22 часа на 9 август 2019 г., когато с приятел отишли да поливат нива с канабис край с. Каравелово. Другият успял да избяга, но при виковете „Полиция, легни на земята, ръцете отзад!" той се подчинил. Сложили му белезници, но тъй като отказал да потвърди кой е неговият съучастник, последвал бой.

Един от полицаите му ударил силен шамар по дясното ухо, забил му и юмрук в ребрата. После го натоварили на полицейската кола и го завели на адреса му в Сопот да претърсват, последвал обиск и в дома на майка му, която го видяла с посинено лице и подути клепачи. Когато го откарали в ареста, той поискал обезболяващи, но му било обяснено, че в почивните дни лекар няма.

Съкилийници му дали аспирин. Бил закаран на преглед в болница чак на третия ден и лекарите казали, че тъпанчето е спукано и трябва да се оперира. Той обаче отказал, защото в същия ден трябвало да се гледа мярката му за неотклонение. Така мъжът бил прегледан от лекар отново чак след 2 години, когато излежал присъдата си и тъпанчето било зараснало от само себе си.

Той завел дело срещу МВР и поискал обезщетение от 60 000 лв. В хода на делото полицаите отрекли да са го били, но близките му и поемното лице от деня на задържането описали следите от насилие и течащата кръв от едното ухо. Че е вероятно травмите да са получени от бой, показват и съдебномедицинските експертизи и Пловдивският административен съд приема, че той е бил задържан с незаконосъобразна употреба на сила.

Счита обаче, че дължимата компенсация е 10 000 лв. Това решение може да бъде оспорено пред ВАС.