контрабанда алкохол

938 кутии цигари и 288 литра алкохол задържани на Дунав мост-Русе

При две съвместни проверки с Гранична полиция на превозни средства в района на ГКПП Дунав мост-Русе са установени общо 938 кутии (18 760 къса) цигари и 288 литра алкохол с български акцизен бандерол и без необходимите документи съгласно ЗАДС.

На 16.04.2022 г. около 00:10 ч. в района на ГКПП Дунав мост-Русе е спрян за проверка пътнически микробус с водач – български гражданин и 8 пътника. Превозното средство се е движило по маршрут България-Нидерландия. При извършената щателна митническа проверка в личния багаж на водача са открити общо 452 кутии (9 040 къса) цигари и 720 бутилки (144 литра) алкохол от известни марки с валиден български акцизен бандерол. Водачът на превозното средство е заявил, че акцизните стоки са негови и са предназначени за семейно тържество. На митническите служители не са предоставени необходимите документи съгласно изискванията на ЗАДС и тютюневите и алкохолни изделия са иззети. На водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

На 16.04.2022 г. около 01:30 ч. е проверен втори пътнически микробус, движещ се в посока Нидерландия, с водач-български гражданин и 9 пътника. На превозното средство е извършена съвместна проверка в халето на ГКПП Дунав мост-Русе. След разтоварването на превозвания багаж, в задната част на транспортното средство и под седалките митническите служители откриват 486 кутии (9 720 къса) цигари и 720 бутилки (144 литра) алкохол от известни марки, всички облепени с валиден български акцизен бандерол. Съгласно снетите писмени обяснения на водача откритите акцизни стоки са негови и са предназначени за сватба. За тях не са предоставени изискуемите документи съгласно ЗАДС и на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Акцизните изделия са иззети.