студенти първенци СУ

Студенти на Алма матер спечелиха най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в състав: Йоана Вълова (четвърти курс), Иван Иванов (пети курс), София Лефтерова (четвърти курс) и Даяна Зашева (пред държавни изпити), постигна исторически успех и спечели най-голямото състезание по международен търговски арбитраж Willem C. Vis Arbitration Moot. Отборът на Алма матер взе и наградата за най-добър Меморандум на ответник, а Иван Иванов получи и индивидуална награда за представянето си на устните кръгове.

Дългогодишни треньори на отбора на Софийския университет са адв. Олег Темников, гл.-ас. Анастас Пунев, адв. Димитър Стоименов, адв. Елеонора Матеина и адв. Лия Харизанова.

Състезанието се провежда във Виена, Австрия, от 1993 г., а броят на участниците и интересът на професионалисти в областта на международното търговско право и арбитража непрекъснато се увеличава. Тази година в събитието участваха отбори от 365 университета от 84 държави. Общият брой на участващи студенти беше над 2500. В предишни години Софийският университет е печелил награди за писмени защити и оратори, но най-високото постижение досега е минаването на Топ 16 отбора.

Различните етапи на състезанието бяха проведени онлайн, с помощта на специализирана електронна платформа, използвана в арбитражни производства. След т.нар. general rounds, отборът на Софийския университет за втори път в историята на българските участия в това състезание достигна преките елиминации, в които участват най-добрите 64 отбора. След предварителните рундове, отборът постигна победи във всички елиминационни рундове до самия финал.

На финала студентите от Софийския университет се изправиха срещу отбор от Университета в Хамбург и спечелиха състезанието с единодушно решение на арбитражния състав. Отборът на Алма Матер стана финалист в т.нар. „Олимпийски игри“ на правото пред над 3000 души от цял свят.