контрабанда цигари

Задържаха над 265 000 къса цигари при проверки на Летище Пловдив

За първото тримесечие на годината митническите служители на МП Летище Пловдив при проверки на 163 полета по редовни международни линии са задържали общо 266 640 къса цигари, по-голяма част от които с български акцизен бандерол. Всички тютюневи изделия са били предназначени за изнасяне от страната за държави от Западна Европа, сред които Великобритания и Германия. Съставени са общо 32 акта за нарушения на митническото и на акцизното законодателство. Броят на установените случаи е нараснал във връзка с увеличения брой пътници и полети от началото на годината, а стимул за нарушителите се явява относително ниската цена на тютюневите изделия у нас спрямо цените на цигарите в други европейски държави.

Най-голямото количество тютюневи изделия са открити през януари в багажа на пътник, пътуващ за Лондон – 33 000 къса (1650 кутии) цигари. На нарушителя е наложено административно наказание – глоба в размер на 18 060 лв.

На второ място по заловени количества за първото тримесечие на 2022 г. се нарежда пътничка, заминаваща също за Лондон, но през месец март, която опитала да пренесе в багажа си 20 000 къса (1000 кутии). По случая е образувано административнонаказателно производство.

Само за първите 10 дни на април на МП Летище Пловдив са задържани 3526 кутии (70 520 къса) цигари.

Агенция „Митници“ напомня, че пътниците, използващи въздушен транспорт, могат да изнасят от страната до 40 кутии цигари с български бандерол, ако пътуват за друга държава членка на ЕС, и до 10 кутии цигари, ако пътуват за трета страна. Пътуващите следва да се запознаят и с правилата в приемащата държава, където лимитите могат да бъдат по-рестриктивни. Пътници, които пренасят количества по-големи от лимита, подлежат на глоба в случаите, когато пътуват за страна от ЕС – от 1000 до 4000 лв. при първо нарушение (от 3000 до 6000 лв. при второ) и от 200 до 250 на сто от продажната цена на цигарите, когато пътуват за страна извън ЕС.

Цигарите, предмет на нарушението, се задържат.