спецсъд

Спецпрокуратура привлече като обвиняеми петима, сред които служител на МВР, за участие в ОПГ

Специализирана прокуратура привлече в качеството на обвиняеми пет лица, сред които служител на ГД „Гранична полиция“, за участие в организирана престъпна група за подпомагане на незаконно пребиваващи в страната чужди граждани с цел имотна облага (престъпления по чл. 321 и чл. 281 от НК). Те са обвинени за това, че от началото на 2021 г. помагали на настанени в различни жилища в София нелегални мигранти да напуснат страната като ги транспортирали с леки автомобили до границата с Република Сърбия.

Чужденците били превозвани към западната ни граница на два етапа – първоначално до с. Долна Секирна, оттам с друг автомобил през гориста местност до границата, откъдето да продължат пътя си към Западна Европа. Транспортът по правило бил извършван привечер или около 5 ч. сутринта, често всекидневно. Във всеки от случаите бил използван т. нар. пилотен автомобил, който предупреждавал за наличие на полицейски патрули по пътя. Обвинените комуникирали помежду си с предплатени карти и чрез различни интернет приложения.

Организаторът и ръководител на групата Д. И. държал в йерархична зависимост всеки от участниците, сам участвал в логистиката, събирал парите от престъпната дейност и ги разпределял между членовете на престъпното сдружение.

В хода на действията по разследването са претърсени 14 адреса, намерени и иззети са мобилни телефони, сим карти, радиостанции, незаконно оръжие и боеприпаси, наркотици, акцизни стоки. При личен обиск у полицейския служител са намерени и иззети 1600 лв., за които се предполага, че са от престъпна дейност. Останалите обвиняеми са безработни, иначе демонстрирали висок стандарт на живот.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата обвинени е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.