Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: Готви се законопроект за разследване на главния прокурор

От парламентарната трибуна министърът на правосъдието Надежда Йорданова отбеляза, че:"Закриването на специализираното правосъдие не е прибързан дебат. Този проект беше дълго обсъждан в обществото. За да имаме ефективна борба с корупцията, ни трябва реформа в прокуратурата. Затова в момента в Министерството на правосъдието се работи по законопроект, който да създаде гаранция за ефективно разследване и търсене на отговорност тогава, когато главният прокурор е извършил престъпление".

"Аз поставям въпрос къде са разследванията, къде са обвиненията?. Нима 5 години не стигнаха за това? Борбата с корупцията не е само в това кой е компетентния съд и прокуратура да разследва корупцията. Чухме основателни притеснения какво ще се случи с висящите дела, чиито доказателства са десетки томове. Софийският градски съд и Апелативният съд ще бъдат правоприемници на Специализирания съд и Специализирания апелативен съд, т.е. сградата ще се запази и делата ще се гледат там", обясни още тя пред депутатите.

По думите ѝ магистратите ще бъдат максимално плавно преназначени. "Работата на Министерството на правосъдието последните месеци показва, че ние чуваме аргументите, обсъждаме ги и имаме готовност да се съобразим изцяло", заключи накрая тя.