бойко атанасов

Първият кандидат за нов ВСС е следователят Бойко Атанасов

Следователят Бойко Атанасов е първата кандидатура за бъдещия Висш съдебен съвет (ВСС). Атанасов е мотивирал предложението си с досегашната си дейност на независим магистрат и с амбицията си да вложи професионалната си компетентност за независимост на съдебната власт. 

Досега Атанасов  без успех се кандидатира за шеф на Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура, Специализираната прокуратура и апелативната спецпрокуратура. На два пъти искаше да се включи в работата на Европейската прокуратура, после се кандидатира за независим депутат.

Изборите за нови членове на ВСС са насрочени през юни и юли, като общите събрания на магистратите се провеждат в две последователни съботи.

По закон съдебната система излъчва 11 от членовете на ВСС, другите 11 се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3 или 160 гласа. 

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Всяка номинация трябва да бъде съпроводена с мотиви за личните, професионални и нравствени качества на кандидата, да има неговото съгласие, а самият той после ще има 14 дни, за да представи концепция, автобиография, мотиви защо иска да влезе в съвета, както и документи, че отговаря на законовите изисквания.