ВАС

ВАС реши: Няма да се строи висока сграда в района на „Пиргос“

Висока сграда в района на бившия търговски център „Пиргос“ в Бургас няма да се строи. Това определи Върховният административен съд. Хората, живеещи в блоковете 16, 18 и 19 в комплекс „Лазур“, обжалваха изменението на Подробния устройствен план, приет от Община Бургас. Притесненията им бяха, че около тях ще изникне поредната висока сграда. В плана на инвеститорите се посочваше, че те искат да изградят на съответните терени сгради с височина до 10 метра. Проблемът е обаче, че изменението на плана позволяваше на тези места да има високо строителство и впоследствие в имота да бъде изграден дори и небостъргач, сочи БНР.

Делото „Пиргос“ се води от около 6 години. Инвеститорите, които искат да строят в района на бившия търговски център до Морската градина са дружества, собственост на общинския съветник Бенчо Бенчев и на Марияна и Радостин Дачеви.

Решението на ВАС включва две части. „Първата част е прекратяване на делото относно частта, засягаща блок 16 в ж.к. „Лазур“ и тревната площ, която се намира между бул. „Димитър Димов“ и „Пиргос“. Тази част остава извън обхвата на разглеждане на делото, тъй като нямаше заинтересовани от блок 16, т.е. част от хората обжалваха, но впоследствие се оттеглиха“ обясни адвокатът на жалбоподателите Евгени Атанасов. Относно другата част на решението на ВАС, заповедта за изменението на ПУП е незаконосъобразна. „Там няма да се строи и обществен етажен паркинг с височина от поне 5 етажа, както и да се правят други преустройства, докато не мине ново разглеждане на плановете, което трябва да стане по инициатива на Общината или на частния инвеститор. С тези проекти дотук въпросът е приключил, тъй като действията на администрацията са материално и процесуално незаконосъобразни“, допълни адвокатът.

Отпада и предвиденото прокарване на улици между блоковете 18 и 19. „Хората от блоковете 18 и 19 не бяха доволни от начина, по който се предвиждаше това. Съответно трябва отново да се проектира и да се приеме със заповед“, поясни Атанасов.

Предстои ново планиране, проектиране и обществено обсъждане. Ако отново хората не са доволни, ще има ново обжалване пред Бургаския административен съд.