ту 141

Украински дрон Ту – от съветската ера, се разби в Хърватия

Експлозия край студентско общежитие в загребския квартал "Ярун" стресна жителите на хърватската столица снощи. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че около 23:00 часа снощи са получени няколко сигнала от граждани за детонация, която последвала, след като от небето паднал неидентифициран летящ обект. Инцидентът е станал край студентското общежитие "Степан Радич", предаде Dir.bg.

Веднага на място са изпратени десетки екипи на полицията, пожарната и Военната полиция. Открит е голям кратер, а при оглед на района са открити два парашута. От хърватското МВР призовават гражданите да не публикуват снимки и видеоклипове на разбилия се летящ апарат.

В социалните медии обаче за кратко се появиха такива. Военни експерти, цитирани от хърватските медии твърдят, че се касае за украински разузнавателен дрон Ту-141 "Стриж", който поради повреда се е оказал в Хърватия. "Обектът, който се разби в Загреб, е разузнавателен дрон Ту-141 Стриж. Вероятно поради сериозна повреда той е прелетял над Унгария и се е разбил в Загреб. Наскоро беше обявено, че Украйна е пуснала в експлоатация дронове от съветската епоха и доколкото знам, украинците са единствените в света, които използват дрона Ту-141", обясни пред хърватския "Дневник" Тайлър Рогоуей, експерт по военна авиация и редактор на портала War Zone.

Двата открити парашута са червено-бели. Единият от тях е намерен в източната част на езерото Ярун в квартала.