Съд Варна

Съдят водач, предложил подкуп на служители на МВР

И. Х. е предаден на съд от Окръжна прокуратура-Варна за предложен подкуп от 40 лева, които опитал да даде на полицейски служители, за да не му бъде съставен акт за установено административно нарушение, след като при проверка се установило, че е управлявал автомобила си след употреба на алкохол. Той ще бъде съден за две престъпления по НК. Мъжът вече бил осъждан веднъж с влязла в сила присъда на Районен съд – Варна.

На 5 октомври 2021 г., обвиняемият управлявал автомобила си във Варна. На кръстовището на бул. „Трети март“ и бул. „Янош Хунияди“, той бил спрян за проверка от полицейски екип. Полицейските служители извършили проверка за употреба на алкохол от водача. При тестване, по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510“ било установено, че мъжът е управлявал МПС с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 промила, а именно с концентрация на алкохол в издишания въздух от 2,03 промила.

За да не му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение, И.Х. решил да подкупи проверяващите го. За целта им дал подкуп – сумата от 40 лева. Служителите на реда незабавно уведомили дежурния разследващ полицай, който пристигнал на място и извършил оглед. Образувано било досъдебно производство по случая.

Ако бъде признат за виновен И.Х. може да получи наказание до десет години „лишаване от свобода“ и глоба до 15 000 лева за предложения подкуп и наказание от една до три години „лишаване от свобода“ и с глоба от 200 до 1000 лева.

Предстои делото срещу 42-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.