английска армия

Sky News: Няколко британски войници самоволно отишли да се бият в Украйна

Няколко британски войници вероятно са напуснали поделенията си и самоволно са отишли да се бият в Украйна. Това съобщиха за Sky News в сряда от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. „Ние сме наясно с малък брой войници, които не се подчиниха на заповедите, отсъстваха непозволено и биха могли да отидат в Украйна като физически лица“, обяснил говорителят на министерството. „Ние активно и силно ги призоваваме да се върнат в Обединеното кралство.

На всички военнослужещи е забранено да пътуват до Украйна до следващо нареждане, независимо дали военнослужещите са в отпуск или не. Тези, които пътуват до Украйна, ще бъдат изправени пред дисциплинарни и административни последици".

Фактът, че тези хора "нарушават закона" и създават потенциално опасна ситуация за Обединеното кралство беше обявен в сряда и от военния министър Бен Уолъс, който добави, че ще бъдат повдигнати обвинения, ако уличените в самоотлъчка бъдат върнати в кралството.

Както по-рано съобщи вестник The Guardian, , сред настоящите и бивши британски военни, решили да се присъединят към Чуждестранния легион за териториална отбрана на Украйна, създаден от президента Владимир Зеленски, е синът на Хелън Грант, член на Камарата на общините от управляваща Консервативна партия.

Сайтът на изданието публикува видео интервю, което 30-годишният Бен Грант дава на ЖП гарата в западноукрайнския град Лвов. Ветеранът от британската морска пехота казва, че е "нужен на хората" в Украйна. Според него нито британските власти, нито майка му са знаели за това решение, което той е взел „само по своя инициатива“.

По-рано британски медии съобщиха, че четирима британски войници може да са изчезнали в Украйна, включително 19-годишен гвардеец от Колдстримския пехотен полк.

.