контрабанда цигари

Осуетиха контрабанда на цигари без български акцизен бандерол

При проверки на четири превозни средства между 4 и 8 март 2022 г. в района на ГКПП Дунав мост – Видин са установени 258 800 къса недекларирани цигари с турски, беларуски и български бандероли.

В района на ГКПП Дунав мост – Видин е бил спрян за проверка товарен микробус на куриерска фирма, управляван от румънски гражданин. На митническите служители водачът е предоставил документи за превозвания от него товар – малки пратки от Гърция за Румъния с краен получател в Украйна. След извършена щателна митническа проверка в шест от пратките, сложени в товарен отсек, са били открити 4280 кутии (85 600 къса) цигари от известни марки с турски и белоруски акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Русе.

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

При извършена митническа проверка на микробус „Фолксваген“, шофиран от български гражданин, превозващ осем пътници за Германия, личните им вещи и непридружавани пратки. Служебното куче Джейк е реагирало на два кашона, намиращи се в багажното отделение на микробуса. При извършения физически контрол в тях са били открити цигари с турски акцизни бандерол – общо 560 кутии (11 200 къса).

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действията по разследване по образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от НК.

Митническите служители спират за проверка товарен автомобил, управляван от български гражданин. Водачът заявява, че пътува за Франция с групажна стока, за което предоставя три комплекта товарителници. При огледа на товарното помещение проверяващият екип установява наличието на кашони, които на са описани в документите и съдържат цигари от различни марки, облепени с български акцизен бандерол. Водачът на превозното средство заявява, че откритите общо 5210 кутии (104 200 къса) цигари са негови. Акцизните стоки са задържани, като за случая е съставен акт за установяване на административно нарушение.

При проверка на товарен микробус с водач румънски гражданин, който превозва малки пратки от Гърция за Румъния. В хода на проверката митническите служители установяват 4 кашона с цигари, облепени с турски и белоруски акцизни бандероли. Общият брой на задържаните нелегални цигари е 2890 кутии или 57 800 къса.