сгс

Двама бизнесмени отиват на съд за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

Софийска градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт за престъпления по чл. 123, ал. 1, пр. 2 алт. 1 от НК, извършени от 39-годишния К.Ч. и 34-годишния Р. М.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства, въз основа на които СГП е счела, че двамата обвиняеми са причинили по непредпазливост смъртта на К.М. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

Доказателствата, събрани при разследването, сочат, че К.Ч. и Р.М. били управители на търговско дружество и на заведение в централната част на столицата. Тъй като пред фасадата на заведението циментовата настилка била силно износена, а била и под наклон, с цел да осигурят комфортен достъп на клиентите до заведението обвиняемите решили да монтират метална платформа с дъсчена обвивка – декинг, с приблизителна дължина 10 метра и ширина 3 метра по протежение на фасадата на заведението, включително и входа му.

Платформата била монтирана през есента на 2016 г. Първоначално след приключване на работното време на заведението платформата се разглобявала ръчно и мястото било освобождавано за паркиране на автомобили. В края на 2016 г. обвиняемите решили платформата да бъде повдигана автоматизирано в полувертикално положение и да остава така във времето, в което заведението не работи под напрежение на опънатите сили на носещи стоманени въжета. В изпълнение на това решение на обвиняемите била направена съответната реконструкция от същия изпълнител, който монтирал платформата. Не бил съставен писмен договор, нямало проектна документация, писмена инструкция за безопасна работа с платформата, както и информация с техническите ѝ данни и параметри.

К.М. работел в заведението като барман. Инструктаж за работата с платформата не му бил проведен нито при постъпване на работа, нито в последствие. На 07.12.2018 г. около 07,37 ч. К.М. застанал под платформата и задействал подемния ѝ механизъм посредством две дистанционни устройства. Внезапно стоманените въжета на подемния механизъм се скъсали на две места и платформата паднала върху К.М. Двама свидетели незабавно повикали спешна медицинска помощ на тел.112, повдигнали платформата и К.М. успял да излезе. Той бил откаран в УМБАЛСМ „Пирогов“ с множество травматични увреждания, където независимо от проведеното лечение на 09.01.2019 г. починал.

В хода на разследването са събрани доказателства и са извършени експертизи, които са довели до извода, че двамата обвиняеми са нарушили изискванията на Наредба № 5 от 11 май 1999 г. за реда, начина и периодичността на извършване на оценката на риска, на Наредба № 7 от 23 септември 1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, както и на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Обвиняемите са неосъждани, с висше образование. Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото от СГС.