бегълци украински бежанци украйна

ДАБ преброи 37 000 бежанци от Украйна у нас

"От началото на военния конфликт в Украйна близо 37 хиляди лица, бягащи от войната, са преминали нашата граница. Около 60-70% транзитират. Това е информацията към 6 март", съобщи днес (7 март) Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 

Информацията от ДАБ сочи, че молбите за бежански статут са се увеличили. "До днес има 146 официални регистрации на лица, които са потърсили международна закрила. Днес са постъпили още 50. … До дни в България ще стане факт прилагането на Европейската директива за временна закрила, така гражданите на Украйна ще имат право да потърсят и временна закрила на територията на България, както и в другите страни от ЕС".

Пристигналите в страната от Украйна не са настанени в центрове за бежанци, уточни Първанова. "По северната ни граница в момента се изграждат пунктове за първоначален прием и там ще стане ясно колко от пристигналите имат къде да се настанят, а които нямат – ще бъдат насочвани към държавни база и към хотелиерите, които са проявили желание да ги приемат", обясни Първанова.