награда пожарникари

Служители на ГДПБЗН наградени с държавни отличия

На церемония в Гербовата зала президентът Румен Радев удостои с държавни отличия служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, участвали в потушаването на големи пожари през 2021 година в България и Република Северна Македония. „Вие ни карате да се чувстваме по-спокойни, давайки ни вярата, че живеем в общество, в което има хора, за които човешкият живот е висша ценност и са готови да направят всичко за неговото спасяване“, обърна се държавният глава към отличените пожарникари и спасители.

„Като човек, попадал в ситуации на повишен риск, високо ценя вашите морално-волеви качества“, заяви държавният глава, подчертавайки високия  професионализъм, смелост, себеотрицание и всеотдайност, проявени от огнеборците в много сложна обстановка и при тежки задачи. „Днешната церемония е израз на дълбоката признателност на цялото ни общество“, допълни президентът.

По време на церемонията с орден „За гражданска заслуга“ втора степен бе удостоен комисар Георги Пармаков. Отличието е за съществения му принос и заслуги за сигурността и обществения ред в Република България и борбата с бедствия и аварии.

Държавният глава Румен Радев награди с медал „За заслуга“ комисар Светослав Георгиев, гл. инспектор Юлиян Петров, гл. инспектор Димитър Бришимов и младшите експерти Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков.

Приемаме тези награда като израз на висока оценка за работата на българските пожарникари и спасители, заяви по време на церемонията комисар Георги Пармаков, директор на РДПБЗН – Благоевград. От името на наградените той благодари за признанието и допълни, че с колегите си приемат отличията с чест и чувство на изпълнен дълг.

Комисар Пармаков и главен инспектор Петров са допринесли за умелото организиране и ръководство на място за погасяването на пожара в Република Северна Македония миналата година. „Вие успяхте по най-добрия начин да спасите хора и имущество, да ограничите пожара и не допуснахте той да се пренесе на територията на Република България. Така заслужихте признателността на хората в Република Северна Македония, уважението на вашите колеги от Австрия и Словения, издигнахте авторитета на България“, заяви Румен Радев.

Комисар Георгиев и главен инспектор Бришимов са участвали в ръководството на силите и средствата за пожарогасене на територията на областите Кюстендил и Пловдив през лятото на 2021 г. Огнеборците Давид Гълъбов, Димитър Георгиев, Ангел Величков и Димитър Златков са участвали в гасенето на огъня в жилищна сграда в Благоевград през декември миналата година, с което спасиха от задушаване осем души, сред които четири деца.