СГС

Състав на СГС призна за виновен полицай за подкуп

Софийският градски съд призна за виновен подсъдимия С. Б. в извършването на престъпление по НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от една година, чието изпълнение отложи за срок от три години, „глоба“ в размер на 2 000 лева и „лишаване от право да заема полицейска служба в МВР и длъжност на полицейски инспектор“ за срок от две години.

Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура. С него на С. Б. е повдигнато обвинение за това, че в качеството си на полицейски орган е приел парична сума в размер на 850 лева от Л. Л., за да не му връчи призовка във връзка с извършено от Л. Л. нарушение на Закона за движението по пътищата (ЗДвП).

На подсъдимия било разпределено връчването на призовка за Л. Л., тъй като адресът на последния се намирал в обслужван от С. Б. район. Когато видял призовката за Л. Л., подсъдимият се свързал с него по телефона, тъй като двамата се познавали. По време на телефонния разговор и при последващи срещи С. Б. обяснил на Л. Л., че трябва да му плати „глоба“ от 850 лева. В замяна С. Б. нямало да връчи призовката на Л. Л., а впоследствие щял да му съдейства да реши проблемите си във връзка със свидетелството за управление на МПС и точките от контролния талон към него, както и във връзка със снимките от камерата на КАТ, заснела нарушението. Л. Л. дал исканата парична сума на С. Б.

Подсъдимият е на 47 години, с висше образование, неосъждан. Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.