спецсъд

Обвиниха афганистанец и шестима българи за участие в ОПГ за каналджийство

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем лица за участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната. Те бяха задържани при специализирана операция на ГДБОП на територията на София и в областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Седмината са обвинени за това, че от март 2020 г. подпомагали срещу заплащане преминаването на нелегални мигранти през държавната граница от Република Турция, временното им пребиваване в България и извеждането им в Република Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа – престъпления по НК.

Групата организирал и ръководел афганистанският гражданин Н. Х. Той поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в т. ч. и от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 човека. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки автомобили от участниците в групата (български граждани). Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат.

При извършените претърсвания на жилища и лични обиски у един от обвинените за участие в групата са намерени и иззети 11 000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Трима от задържаните за осъждани, като двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти в страната.

Възможно е обвинения по досъдебното производство да бъдат предявени и на други лица, съпричастни с дейността на организираната престъпна група.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.