мвр

Зам.- министър Таня Райчева участва в извънредното заседание на съвет “ Вътрешни работи”

Заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева участва днес в извънредното заседание на Съвет “Вътрешни работи” на ЕС в Брюксел. Европейските министри на вътрешните работи обсъдиха и взеха решения за оказване на хуманитарна помощ на Украйна, за създаване на организация по приема на украински бежанци, за граничен контрол по източните външни граници на Съюза, за визови мерки и предотвратяване на хибридни заплахи.

“България осъжда по най-категоричен начин нахлуването на руските въоръжени сили в Украйна, както и участието на Беларус в тази безпрецедентна военна агресия срещу суверенна държава. Ние предприехме всички необходими мерки по организиране на евакуация на български и украински граждани, които са потърсили съдействие за това. В МВР е създаден Оперативен щаб, който да следи и да управлява увеличаване на потока от преминаващи българската граница граждани от Украйна”, заяви в своето изказване заместник-министър Райчева. Тя информира своите колеги за предприетите от българските власти мерки и готовност за осигуряване на прием на бежанци, издаване на хуманитарни визи за украински граждани и предоставяне на хуманитарна помощ на Украйна.

Българското правителство е предприело всички необходими мерки с цел обезпечаване на стратегическите обекти на територията на страната. “Извършваме допълнителен мониторинг на интернет пространството с цел да предотвратим и пресечем разпространението на фалшиви новини и хибридни атаки. Преустановен е трафикът от над 45 000 интернет адреса, от които са извършвани опити за зловредна намеса в електронни системи или мрежи”, подчерта българският заместник-министър на вътрешните работи. Много е важно в момента да се осигури финансова и икономическа помощ за Украйна в тази критична ситуация, уточни още заместник-министърът на вътрешните работи.