Висш съдебен съвет

Изборите за нов Висш съдебен съвет ще са през юни и юли

Изборите за нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от професионалната квота ще са през юни и юли. Общите събрания на магистратите трябва да бъдат проведени в две последователни съботи: през първата ще бъдат изслушани кандидатите, а през втората ще е същинския избор.

Колкото и да е странно, тази новина изтече в публичното пространство благодарение на юридическия сайт "Лекс нюз". Откъде колегите са я "изкопали" – това не е чак толкова интересно. По-важното е, че тази информация не е фейк, а в сайта на Висшия съдебен съвет нищо не пише по въпроса. А това вече е проблем. Или по-скоро – продължава да е проблем, който кадровиците на Темида си предават по наследство от 30 години. Както и да е.

Според процедурите, описани в Закона за съдебната власт, магистратите избират 11-има от членовете на ВСС, другите 11 се избират от парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3, т.е. с поне 180 гласа.

Първи ще са следователите – тяхното общо събрание ще се проведе на 4 и 11 юни. Те трябва да изберат един свой представител в следващия ВСС. Общото събрание на съдиите ще бъде на 18 и 25 юни, като те избират шестима членове на съвета. А това на прокурорите ще е на 2 и 9 юли. Обвинителите трябва да посочат четирима свои представители.

Председателите на ВКС и ВАС – Галина Захарова и Георги Чолаков свикват общото събрание на съдиите, а главният прокурор Иван Гешев – на обвинителите и следователите.

По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че най-ранната дата за започване на процедурата е 3 февруари, а най-късната – 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

Предложения за членове на ВСС може да прави всеки един от магистратите не по-късно от два месеца преди избора. Това означава, че следователите могат да издигат кандидати до 4 април, съдиите – до 18 април, а прокурорите – до 2 май. Всяка номинация трябва да бъде съпроводена с мотиви за личните, професионални и нравствени качества на кандидата, да има неговото съгласие, а самият той после ще има 14 дни за да представи концепция, автобиография и мотиви защо иска да влезе в съвета, както и документи, че отговаря на законовите изисквания.

Гласуването за членове на ВСС може да бъде с хартиени бюлетини или електронно. Неотдавна кадровиците решиха да направят одит на системата за електронно гласуване като имаше големи спорове по въпроса дали той ще е готов навреме и дали ако евентуално се открият уязвимости, те ще може да бъдат отстранени до провеждането на избора.

Не е ясно как ще се развият нещата с избора на членове на ВСС от парламентарната квота. Както вече стана ясно, необходими са поне 160 гласа, за да има избор в Народното събрание. Управляващите имат 134 депутати, което може да бъде проблем при гласуването и да се стигне до договорки с опозицията.

Същевременно в парламента беше сформирана комисия за промени в Конституцията като идеята на управляващите е те да бъдат направени преди избора на нови членове на съвета. Ако не успеят да сторят това и не съберат мнозинство за 11 нови кадровици, сегашният състав на ВСС ще продължи работа до избирането на новите кадровици на Темида.