спецсъд и спецпрокуратура

Прокуратурата в Кобленц, ФРГ, благодари на Спецобвинението за неутрализиране на ОПГ за онлайн измами с криптовалута

Специализираната прокуратура получи благодарствено писмо от Главната прокуратура в Кобленц, Федерална република Германия, по повод участието й в успешно проведена съвместна реализация на територията на шест европейски държави.

Във връзка с международно разследване на онлайн измами през май 2020 г. в Евроджъст бе организиран координационен център, който да ръководи едновременни следствени действия на територията на България, Германия, Израел, Швеция, Полша и Северна Македония. При създадената организация и координация на действията бе неутрализирана международна организирана престъпна група, занимаваща се с онлайн измами чрез фиктивна търговия с криптовалута.

От дейността на престъпната група са засегнати хиляди европейски граждани, като общата им причинена имуществена вреда възлиза на около 30 милиона евро.

В  съвместния ден за следствени действия (Common Action Day), в изпълнение на Европейски заповеди за разследване и Европейски заповеди за арест, на територията на шестте държави са извършени множество претърсвания и изземвания, задържани са 6 лица, запорирани по делото са огромни материални средства.

Благодарственото писмо на Главната прокуратура в Кобленц може да видите в прикачения файл.