контрабанда лири

Обвиниха турски гражданин за недекларирани британски лири за общо 234 358 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград, привлече като обвиняем по бързо производство Е. А., на 39 г., турски гражданин,  за това, че на ГКПП – Капитан Андреево, при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, външна за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери.

Престъплението е квалифицирано по Наказателния кодекс.

Митнически служители от Териториална дирекция Митница Бургас откриха недекларирани 100 010 британски паунда под седалка на товарен автомобил.

На 24 февруари 2022 г. камионът с чужда регистрация пристига на Митнически пункт Капитан Андреево на изходящо трасе от България. Превозното средство е пътувало без товар от Великобритания за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът – турски гражданин, е обявил, че няма нищо за деклариране. При последвалата проверка митническите служители откриват увити в тениска под пасажерската седалка в кабината на камиона 13 пакета, опаковани с тъмно фолио. Установено е, че всеки от пакетите съдържа по 5 пачки британски паунда в купюри по 10 и 20 GBP.

Общата сума недекларираната валута е 100 010 британски паунда с левова равностойност 234 358 лв. Контрабандно пренасяните парични средства са иззети. По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Хасково, Териториално отделение – Свиленград.

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград.