война украйна

Руската армия твърди, че е извадила от строя ПВО на Украйна

Руската армия е извадила от строя противовъздушната отбрана на Украйна и е обезвредила инфраструктурата на украинските военновъздушни сили, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки руското министерство на отбраната. "С високоточни средства за поразяване се извеждат от строя военната структура, обекти на ПВО, военни летища, авиацията на въоръжените сили на Украйна", заявили в министерството.

По-късно руската страна уточни, че в резултат на ударите на руските въоръжени сили 74 наземни обекта от военната инфраструктура на Украйна бяха изведени от строя. Включително 11 летища на ВВС, 3 командни пункта, база за военноморските сили на Украйна, както и 18 радиолокационни станции на зенитно-ракетните системи С-300 и Бук-М1. Свалени са боен хеликоптер и четири щурмови безпилотни летателни апарата Bayraktar TB-2.

По-рано днес руското министерство на отбраната заяви, че руските въоръжени сили са използвали високоточни боеприпаси срещу военната инфраструктура на Украйна. Министерството подчертава, че не са били нанесени удари по украински градове и цивилни граждани не са били застрашени.

Рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че е взел решение да проведе специална военна операция във връзка със ситуацията в Донбас. Той заяви, че плановете на Русия не включват окупация на украински територии.