война украйна

По Оруел или как войната беше заменена с „операция“

Политологът Емил Соколов във Фейсбук:

Руската пропаганда твърди, че Путин провежда операция, а не война

'Политическият език', пише Джордж Оруел, 'е замислен да накара лъжите да звучат по-правдиво и убийството по-достойно'.

Руската информационна война тече с пълна сила.

Още днес думата 'война' беше заменена с думата 'операция', за да прикрие мащабите на това, което се случва в Украйна. Операция звучи някак по-цивилизовано, по-незастрашително.

Войната е нещо страшно. Там хората се превръщат в животни, докато операцията е нещо, което се извършва от възпитани и интелигентни хора. Лекарите оперират. Те не отнемат животи, а ги спасяват.

Руската пропаганда твърди, че Путин провежда операция, а не война. Путин не е някакъв варварин. Прецизно лишава Украйна от суверенитета й, руши градове и оставя хората без дом. Путин твърди, че освобождава Украйна от фашизма.

Това може да ви изглежда като война, но не е. Съвсем скоро ще се намери някой да ни обясни, че това, което Путин прави, всъщност е мир. Украинците сами се нападат, а Путин им помага. Той е добрият, а те са лошите. Тогава нещата ще станат съвсем по Оруелски.

Кремъл има много лица, особено в България. Когато чуете думата 'операция' вместо 'война', трябва да сте наясно, че говори Кремъл. Войната на Путин е не само срещу Украйна. Путин иска да смачка и истината.

*