Кремъл

Русия ще реагира адекватно на санкциите на САЩ, ЕС и Лондон

Русия може да отвърне на санкциите на САЩ с адекватни, не непременно симетрични мерки, каза за РИА Новости Андрей Климов, ръководител на комисията на Съвета на федерацията за защита на държавния суверенитет.

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън каза, че САЩ налагат санкции на руския елит, суверенния държавен дълг и две банки. „Ще бъда много изненадан, ако не отговорим“, каза политикът.

Според него подобни мерки от страна на Русия могат да бъдат "адекватни, не непременно симетрични". „Все още не сме включили сериозно потенциала си“, каза Климов. Той подчерта, че антируските санкции засягат американската икономика. Политикът добави, че речта на Байдън му е направила "жалко впечатление". "Ако това е лидерът на западния свят, съжалявам за западния свят. Възрастен мъж стои и чете какво пише на суфльора", каза Климов.

Според него изявленията на Байдън са предназначени за американски и европейски слушатели. „Една трета от речта на президента на САЩ беше адресирана към американците с обяснения, че ще усетят последствията от антируските санкции, но (в ръководството на САЩ) ще се опитат да не бъдат много силни“, каза той. Освен това, въпреки че антируската политика постави в трудно положение онези, които вярваха, че частната собственост е неприкосновена в САЩ и Великобритания, „тази ситуация също е неблагоприятна за американците, те разбират, че ги гледат по целия свят“, каза Климов.

Що се отнася до темата за санкциите срещу държавния дълг на Руската федерация, сенаторът отбеляза, че за тези, които разбират ситуацията, подобни заплахи не са толкова значими.