мвр

МВР изпрати на ВКП документи за нарушаване на карантината от депутат

С писмо до главния прокурор на Република България днес МВР изпрати на ВКП документи, свързани с нарушаването на карантина от народен представител. По случая беше образувана преписка в ОДМВР-Варна. Поводът беше получена от полицията информация, че депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

Мъжът е трябвало да бъде под карантина от 26 януари до 4 февруари, за което е издадено предписание на РЗИ-Варна. Документите от РЗИ, както и от Районния съд във Варна за проведено заседание на 1 февруари, на което той се е явил като адвокат, са изпратени на прокуратурата за вземане на отношение по компетентност с оглед статута му на народен представител.

За нарушаване на карантина по време на пандемия са предвидени санкции в чл. 355 от Наказателния кодекс.

По-късно от ВКП съобщиха,  че "във Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувана прокурорска преписка във връзка с постъпил сигнал от Министерството на вътрешните работи до главния прокурор на Република България във връзка с нарушаване на карантина от страна на народен представител от 47-ото Народно събрание.

В документите, изпратени от МВР, се посочва, че депутатът е бил поставен под домашна изолация за 10 дни – от 26 януари 2022 г.  до 4 февруари 2022 г. включително. В този период той е нарушил предписанието на РЗИ-Варна и вместо да е в домашна изолация, се явил като адвокат по дела на Районен съд-Варна.

Материалите по случая ще бъдат препратени на Софийска градска прокуратура по компетентност с оглед на това, че са касае за лице с имунитет – народен представител от 47-ото Народно събрание".