Прокуратура на Република България

Прокурор Милко Момчев: В случая „Жоси“ има потенциал за разследване

"В случаите "Барселонагейт" и "Жоси" има потенциал за разследване. Няма никаква пречка да се започне проверка или разследване, да се стигне до края и ако има данни за престъпление, да има и обвинение". Това коментира в четвъртък в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ+ прокурор Милко Момчев от Софийската градска прокуратура.

През декември миналата година МВР започна проверка по сигнала за това, че преди осем години единият от собствениците на фирмата за млечни продукти "Жоси", Георги Цолов Георгиев, имал конфликт със съдружника си Симеон Присадашки и поискал съдействие от Иван Гешев.

В четвъртък прокурор Момчев се оплака обаче, че "не е толкова лесно, когато прокурор установи данни за извършено престъпление, да се самосезира и да изкара делото до края". Той съобщи, че наскоро се е самосезирал по повод на публикация. "Едно от засегнатите лица обжалва моите действия пред Софийска апелативна прокуратура, която постанови, че делото трябва да се вземе от мен и да се даде на друг прокурор, с мотива, че е нарушен принципа на случайно разпределение на делата. В Наказателно-процесуалния кодекс и в правилата за разпределение е казано, че когато прокурор непосредствено установи признаци на извършено престъпление, принципът на случайното разпределение на дела не му позволява да разследва", оплака се Момчев и добави: "Изобщо не е лесно всеки един средностатистически прокурор, който установи данни за престъпление, да се самосезира и да разчита, че ще може да направи свободно разследване."

Прокурор Милко Момчев беше прокурор по някои знакови дела като делото "Октопод" и делото за срутилата се сграда на столичната улица "Алабин", която през 2006 г. затрупа и уби две млади жени. През 2012 година той на два пъти беше критикуван и от тогавашния главен прокурор Борис Велчев – веднъж заради изказване, направено след оправдателните присъди за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, и веднъж заради аргументите на Момчев, с които е решил да образува дело срещу Мишо Шамара и рапъри около него, защото с текстове петнят националното знаме.